לאחרונה עלה לסדר היום הצורך בצוותי משבר נפשי – צוות שבמקרה הצורך יגיע לבית המטופל/מקום האירוע וירגיע את המצב / ידאג לטיפול בהתקף הפסיכוטי, בביטויים אובדניים וכד'. זאת במקום שהמקרה יגיע לידי המשטרה ויגרור לעיתים קרובות מעצר, מאסר הרשעה פלילית  ואשפוז כפוי שלעתים הוא מיותר, כפי שקורה לרבים היום בישראל (על פי נתוני משטרת ישראל ישנם כ-300 אירועים של מתמודדי נפש שמגיעים למשטרה מדי חודש ועל פי נותני מד"א קיימים עשרות אלפי מקרים בשנה שבהם מעורבים מד"א).

כבר שנים שעמותות וארגוני בריאות הנפש מייחלים לצוותים כאלה, ועם מותם של שיראל חבורה ז"ל ויהודה ביאדגה ז"ל בידי שוטרים בשנים האחרונות עלה הצורך בטיפול בנפגעי נפש בעת משבר נפשי ואף היה במרכז הדיונים של ועדת בית הנשיא שדנה לאחרונה בממשק בין רשויות האכיפה לבעלי מוגבלות שאמורה להגיש את המלצותיה בחודש הקרוב.

בשבוע שעבר הפקנו כנס אינטרנטי גדול בנושא, פרי שיתוף פעולה פורץ דרך של עמותת לשמ"ה עם עמותת עוצמה, משפחות בריאות הנפש וארגון אמנות"כ שבו פרשנו את משנתינו על המודל הנכון לצוות כזה, סקרנו פתרונות שיש כיום בעולם המערבי לטיפול במצבי משבר נפשי, ניהלנו שיחות בפאנלים עם ראשי מערכי בריאות הנפש בקופות חולים, נציגי משטרה, מד"א, מתמודדים ועוד, הבאנו הרצאה של ד"ר טל ברגמן, ראשת אגף בריאות הנפש, בנושא ועדויות מצמררות של משפחות ומתמודדים. את הכנס המלא תוכלו לראות כאן אצלנו באתר בלשונית וידאו. כמו כן סיכום תובנות מהכנס יפורסם בקרוב.

אבל בעוד אנו מדברים על צוותי משבר שכאלה, יש מתמודדים רבים שנמצאים במעצר בעוון מחלתם וכפי שלמדנו רק לאחרונה במדיה החברתית על נערה בת פחות מ-14 שנקשרה באזיקים כל הלילה במעצר מכיוון שהיתה בהתקף פסיכוטי וזאת במקום לקבל טיפול – דוגמא רק מהימים האחרונים לדרך שבה נוהגים בבעלי מגבלה נפשית כאן בישראל 2020.

לפי הערכה שעשינו יחד עם עמותות המשפחות איתן אנו עובדים בשיתוף פעולה, הרי שהפעלת צוותי משבר בישראל זה עניין של כ 60-100 מיליון שקל בשנה. יציאה של צוות משבר לשטח עלותה כ-2600 שקל. יום אשפוז עלותו 1200 שקל. אם מחשבים את עלות ימי האשפוז שייחסכו (הרבה פעמים בכפייה לשנים רבות), אבדן ימי עבודה של בני משפחה ומתמודדים, עלויות של מעצר, משטרה, בתי משפט וכו' הרי שצוותי משבר חוסכים כסף ולא עולים כסף, בלי לדבר על הסבל העצום שהם יכולים לחסוך לאנשים במצוקה נפשית ולבני משפחותיהם.

ואי אפשר לסיים בלי מילה על הקורונה, המשבר הבריאותי והכלכלי מכניס אנשים רבים נוספים למצוקות נפשיות, ברגיל יש כרבע מיליון מתמודדים במדינה, מתוכם כ-150,000 עם תחלואה כרונית קשה. היום אדם שנקלע למשבר נפשי אין לו לאן לפנות אלא למיון פסיכיאטרי. עם הגידול במספר האנשים הנזקקים לטיפול נפשי עקב המשבר, יש להרחיב את השירותים ובראש ובראשונה להגיע לאדם בביתו עם צוות התערבות שיכלול אנשי מקצוע בבריאות הנפש ועמיתים מומחים שירגיעו את המצב וידאגו לטיפול ולא להפללה. אנו נמשיך להעלות נושא חשוב זה לראש סדר העדיפויות ונפעל יחד עם העמותות/פורום ארגוני בריאות הנפש והאגודה לזכויות החולה אצל קובעי המדיניות למען קיום צוותי משבר בישראל כפי שנהוג ביתר מדינות העולם המערבי.

בתקווה לימים קלים יותר,

תמי כרמל מצלאוי

מנכ"לית עמותת לשמ"ה