על קצה המזלג 2019
קהילה יקרה,
לקראת השנה האזרחית החדש הבאה עלינו לטובה, אנו בוחרים להתחיל בסיכום קצר של עשייתנו בשנה החולפת. כ- 4500 אנשים ונשים השתתפו/ קיבלו ליווי ושירותים/ נחשפו לפעילות העמותה בשנה זו, במגוון השירותים/ פורומים/ מסגרות בהם העמותה לוקחת חלק.
ועל כן התודה לכל המשתתפים, השותפים והתורמים בהם קרן לזלו נ. טאובר, משרד הבריאות, הג'ויינט – ישראל מעבר למגבלות, חברת יאנסן , ציבור התורמים באתר Jgive וכל מי שפעיל בעמותה ומחזק את קהילת המתמודדים.
אז מה היה לנו בשנת 2019?
עמיתים מומחים בבתי חולים
אודות
תכנית חלוצית זו, שהחלה כפיילוט של ביטוח לאומי ומשרד הבריאות וכיום מוטמעת על ידי אגף בריאות הנפש במשרד הבריאות יחד עם עמותת לשמ"ה ושותפים נוספים כגון "יוזמה דרך הלב", משלבת ידע מניסיון וידע תיאורטי (חלק מהעמיתים עברו הכשרות בשיטות ה"דיאלוג פתוח", "נביגייט",IMR ועוד), דרכי התערבות מגוונות (קבוצות טיפוליות, סדנאות בתחומים שונים, ליווי פרטני בתוך ומחוץ לכותלי בית החולים בזמן האשפוז, תמיכה במשפחות המאושפזים, עירוב של קהילה ומציאת תרומות ועוד..) שותפות ויצירתיות עם אנשי במקצוע העובדים בבתי החולים ובקהילה, זאת על מנת להטיב ולקדם את תהליכי ההחלמה של אנשים המאושפזים במרכזי בריאות הנפש "מזור" ו"באר שבע" .
בשנת 2019 נחשפו ולוו כ-1300 מאושפזים על ידי צוות "עמיתים מומחים" בשני בתי החולים.
עדות
הליווי שלי את מ'- צמיחה משותפת.
"מ' המתמודד עם דיכאון עמיד. כחלק מהניסיון לגבור על הדיכאון קיבל מ' בבית החולים נזעים חשמליים ותרופות, אך ללא הועיל. הדיכאון נשאר במלוא עוצמתו. מ' הגיע אלי ועיקר עבודתנו המשותפת, נסובה סביב זיהוי מקומות של "הצלחות קטנות", הכרה בהם (ולא הקטנת חשיבותם), התמודדות עם קשיים וכשלים ובניית סולמות (צעדים/ יעדים) על מנת להגיע לחלומות שמ' חש כי נכשל בהם לפני שקיעתו לדיכאון. המסע שהתחלנו הוא מסע שיש להמשיכו כל החיים. עבודתנו המשותפת, הדוגמא האישית שלי, כמתמודדת במסע החלמה, זרעו תקווה מחודשת, חידשו את כוחותיו והגבירו את אמונתו של מ' במסע שלו'.
מתוך עדותה של יעל תובל אלהרר, עמיתה מומחית במזור
עמיתים מומחים – מועדון ספורט באר שבע
קבוצת הקט רגל "מועדון ספורט באר שבע" הינה קבוצה המיועדת למתמודדים מאזור הדרום מגיל 18ומעלה. הקבוצה נפגשת לאימון קט רגל אחת לשבוע למשך שעתיים ועוד אימון חדר כושר אחת לשבוע למשך שעה.
הקבוצה הוקמה לפני שנה וחצי על ידי תכנית עמיתים מומחים, בשותפות ותמיכת המרכז לבריאות הנפש באר שבע. המשתתפים מקבלים ערכות ביגוד מלאות, חדר הלבשה, מגרש לאימונים, חדר כושר, ימי גיבוש, הסעות למשחקים ועוד….
הקבוצה מופעלת ומרוכזת על ידי עמית מומחה אשר משתף ומלווה את הפרויקט מתוך הידע והניסיון שלו בתהליכי החלמה ובחשיבות המרחב החשוב שנוצר לתהליכים אלו.
מטרת הקבוצה היא קידום אורח חיים בריא, העלאת תחושת המסוגלות הביטחון העצמי ותחושת שייכות, ומאפשרת למשתתפים בנוסף מרחב חברתי חשוב למפגשים אחה"צ.
ניתן לראות את החשיבות ואת הצלחת הפרויקט ע"י כמות המשתתפים שמגיעה בכל שבוע, כ–15 מתמודדים מגיעים מהבתים, ממסגרות הדיור השונות בקהילה וגם מהאשפוז הפעיל. את השיפור בתחושת המסוגלות, הביטחון והדימוי העצמי רואים בכל אימון אצל המשתתפים, החברויות הטובות שנוצרו, הרצון לשחק בתפקידים מסוימים, הביטחון על המגרש בזמן המשחק והשיפור המדהים ביכולות הפיזיות.
המרכז לבריאות הנפש באר שבע- עמיתים מומחים
"חזרה הביתה" – ליווי מאשפוז לקהילה
אודות
תכנית "חזרה הביתה" מיסודה של ישראל מעבר למגבלות – ג'ויינט ישראל ומשרד הבריאות מופעלת על ידי עמותת לשמ"ה ממרץ 2017 בתחום בריאות הנפש (ומופעלת בתחום הפיזי על ידי קופות חולים). הצוות בתכנית מסייע לאנשים העומדים לצאת מאשפוז פסיכיאטרי לחזור לחיים פעילים ומשולבים בקהילה, לקבל סל שיקום ושירותים מותאמים (למעוניינים שעומדים בקריטריונים), להשתלב בתעסוקה, להשתלב בפעילויות פנאי ולימודים ועוד, כל זאת בהתאם לרצונות הפרט ולמטרותיו (השירות ניתן גם לאלה שלא עומדים בתנאי הסף של סל שיקום או לא מעוניינים להשתלב בסל"ש). עד עתה לוו כ-120 משתקמים בתכנית מאשפוז לקהילה בשלושה מוקדים – אברבאנל, באר יעקב ושלוותה.
עדות
"ליוויתי את א"ג, רווקה בת 30 שחזרה להתגורר עם הוריה, במהלך שנה. א"ג עברה כ- 4 אשפוזים במשך כשנתיים לפני שנכנסה לליווי התוכנית, המצב והאבחנה היו חדשים עבורה. המשיכה לקבל מעקב פסיכיאטרי וטיפול פסיכולוגי במרפאות חוץ. בליווי א' הציבה את המטרות הבאות עליהן עבדנו: להשתלב בתעסוקה בשוק החופשי, להרחיב את תחום הפנאי, לקבל מהתוכנית סיוע תמיכתי וחברי, להשתלב בס שיקום בשירותים: תעסוקה נתמכת ותיאום טיפול. תחילה עבדנו על היכרות ויצירת אמון וקשר אשר התרחשו בהצלחה, א' שיתפה אותי בדברים יומיומיים רגשיים וטכניים שעוברים עליה ושהיא צריכה לדאוג להם, היינו עושות חשיבה משותפת ותכנון אסטרטגיה של פעולה ושל חשיבה בריאה. א' היתה פופולארית חברתית אך המצבים הנפשיים הרחיקו אותה לתקופות מסובביה וגרמו לה להרהר מי מחבריה לא עושה לה טוב. עשינו חשיבה גם לגבי איכות של קשרים עם חברים שתורמים לנו וכאלה שלא תורמים לנו. לאחר מספר חודשים בקהילה חזרה להתאמן בספורט האהוב עליה והתמידה באימונים. בליווי עם א' עשיתי שימוש חשוב ויעיל בניסיוני, בהתגברות שלי ובצמתים בהם עברתי על מנת שתתעודד, לא תרגיש לבד, תחוש תקווה ועוד. א' נתרמה מהשיתוף, היינו גם משוחחות על סטיגמה, איך ומה לספר לאנשים ולמי לספר. במהלך השירות קיבלה ממני מידע על סל שיקום ( סל"ש), הוגשה לוועדה במרפאות חוץ וגם החליטה שיש ביכולתה לעבוד בתחום השיקום, מצאנו עבודה עבורה כחונכת במשרה חלקית במסגרת סל"ש. לאחר שעברה ועדת סל"ש סייעתי לה להשתלב בשירות של תעסוקה נתמכת, תהליך שעבר בהצלחה וגם בשירות של תיאום טיפול בעיר מגוריה. במהלך ובסוף השירות, א"ג חזרה והדגישה עד כמה התהליך תרם לה, החזיר לה את התקווה שאבדה לה ועל יכולת להמשיך בדרך שבנינו". מעדותה של עינב מסלטון מתאמת טיפול בתכנית "חזרה הביתה" אברבאנל.
"בחזרה הביתה"
"ליוויתי את א"ג, רווקה בת 30 שחזרה להתגורר עם הוריה, במהלך שנה. א"ג עברה כ- 4 אשפוזים במשך כשנתיים לפני שנכנסה לליווי התוכנית, המצב והאבחנה היו חדשים עבורה. המשיכה לקבל מעקב פסיכיאטרי וטיפול פסיכולוגי במרפאות חוץ. בליווי א' הציבה את המטרות הבאות עליהן עבדנו: להשתלב בתעסוקה בשוק החופשי, להרחיב את תחום הפנאי, לקבל מהתוכנית סיוע תמיכתי וחברי, להשתלב בסל"ש בשירותים: תעסוקה נתמכת ותיאום טיפול. תחילה עבדנו על היכרות ויצירת אמון וקשר אשר התרחשו בהצלחה, א' שיתפה אותי בדברים יומיומיים רגשיים וטכניים שעוברים עליה ושהיא צריכה לדאוג להם, היינו עושות חשיבה משותפת ותכנון אסטרטגיה של פעולה ושל חשיבה בריאה. א' היתה פופולארית חברתית אך המצבים הנפשיים הרחיקו אותה לתקופות מסובביה וגרמו לה להרהר מי מחבריה לא עושה לה טוב. עשינו חשיבה גם לגבי איכות של קשרים עם חברים שתורמים לנו וכאלה שלא תורמים לנו. לאחר מספר חודשים בקהילה חזרה להתאמן בספורט האהוב עליה והתמידה באימונים. בליווי עם א' עשיתי שימוש חשוב ויעיל בניסיוני, בהתגברויות שלי ובצמתים בהם עברתי על מנת שתתעודד, לא תרגיש לבד, תחוש תקווה ועוד. א' נתרמה מהשיתוף, היינו גם משוחחות על סטיגמה, איך ומה לספר לאנשים ולמי לספר. במהלך השירות קיבלה ממני מידע על סל שיקום ( סל"ש), הוגשה לוועדה במרפאות חוץ וגם החליטה שיש ביכולתה לעבוד בתחום השיקום, מצאנו עבודה עבורה כחונכת במשרה חלקית במסגרת סל"ש. לאחר שעברה ועדת סל"ש סייעתי לה להשתלב בשירות של תעסוקה נתמכת, תהליך שעבר בהצלחה וגם בשירות של תיאום טיפול בעיר מגוריה. במהלך ובסוף השירות, א"ג חזרה והדגישה עד כמה התהליך תרם לה, החזיר לה את התקווה שאבדה לה ועל יכולת להמשיך בדרך שבנינו". מעדותה של עינב מסלטון מתאמת טיפול באברבאנל – תוכנית חזרה הביתה המופעלת על ידי עמותת לשמ"ה.
תכנית "בחזרה הביתה" מסייעת לאנשים העומדים לצאת מאשפוז פסיכיאטרי לחזור לחיים פעילים ומשולבים בקהילה. העמיתות והמתאמות בתכנית עוזרות לרבים המעוניינים בשירותי סל שיקום, לצלוח את הפרוצדורות הדרושות לקבלת אישור ושירותים מותאמים, הן מסייעות בחיפוש והשמה בעבודה בשוק החופשי, בהשתלבות בפעילויות פנאי מותאמות, מלוות את המתמודדים בחזרתם לספסל הלימודים, ולהשתלבות בקורסים מגוונים (חלקם דרך ביטוח לאומי). כל זאת בהתאם לרצונות הפרט ולמטרותיו. עד עתה לוו כ-120 משתקמים בתכנית מאשפוז לקהילה בשלושה מוקדים – אברבאנל, באר יעקב ושלוותה.
מרכזי פעילים
העמותה מפעילה שני מרכזי פעילים. אחד בירושלים ואחד בתל אביב.
מרכזי הפעילים עורכים מפגשי למידה בנושאים מגוונים: זוגיות (ירושלים, ינואר), "דיאלוג פתוח" (ת"א, ינואר; ירושלים, פברואר), מדיטציה ככלי עזר בהתמודדות (ירושלים, מאי), ערב חברתי בנושא שיטת בירן (ירושלים, יולי), שירותי סל שיקום (ירושלים, אוקטובר), יזמות ויוזמות חדשות של מתמודדים (ת"א, אוקטובר), "הפחתה אחראית" של טיפול תרופתי (ת"א אוקטובר) ועסוקים כל העת בגיוס עמיתים פעילים וחיבורם לפרקטיקות חדשניות. חלק מהפעילויות מוקלטות ומועברות בשידור ישיר בדף הFB של העמותה ובערוץ ה Youtube. מעבר לכך המפגשים במרכזי הפעילים נותנים מקום להעצמה וחיברות של אנשים המתמודדים עם מגבלה נפשית.
הפייסבוק שלנו: https://www.facebook.com/lishma.co.il/
אוהד – רכז מרכז הפעילים בת"א – 054-6909575
אפרת – רכזת מרכז הפעילים בירושלים – 054-5316787
תמי מצלאוי – מנכ"לית העמותה – tammy.lishma@gmail.com