משתתפים:דייויד, יעקב, תמי, ענבל
מדדים לאשפוז פסיכיאטרי – תמי מצלאוי נציגת העמותה בתת ועדה שדנה בנושא מטעם המועצה לבריאות הנפש ותציג מסקנותיה הראשוניות ב-14.11
יש צורך דחוף לשפר את חווית האשפוז הפסיכיאטרי ועקב כך הוצעו מדדים של קייס מאנג'ר לכל מאושפז – מלווה אישי שיתן תשומת לב ייחודית למטופל, טיפול פסיכולוגי תוך 14 יום אשפוז, בדיקה של הנושא התרופתי על מנת שלא יהיה עומס תרופות על המטופל. מדדים אחרים הם בנושא הבריאותי פיזי והן בנושא רצץ טיפול – שיקום בקהילה. המסמך הסופי יישלח לעיון הוועדה בהמשך. הערה של יעקב – יש לדחוף לכך שאנשים נוספים ממעגלים של מדעי החברה/משפטים/זכויות אדם יצטרפו לצוותי בתי החולים הפסיכיאטרים. תמי תעלה את הנושא בתת ועדה.
קצבאות הנכות: 34% מהנכים הם על סעיף נפשי כנכות עיקרית (הקבוצה הגדולה ביותר מתוך 230 אלף נכים) ויש עוד נכים שסובלים ממוגבלות נפשית לא כסעיף עיקרי.
הוחלט שעמותת לשמ"ה תצטרף לפורום ברה"נ (יחד עם אנוש, עוצמה, יספר"א, איכות בשיקום ועוד) ותכתוב נייר עמדה בתגובה לקול קורא בעניין הצורך בהגדלת קצבת הנכות ואפליית נכי הנפש שכושר השתכרותם נמוך, הנכות הרפואית שלהם נמוכה ולא משקפת עלייות ומורדות במצבם, אי קבלת שר"מ/קצבת ניידות, פטור ממס הכנסה וכו' וכן העובדה שהנכות פוגעת בגיל צעיר ולא מאפשרת צבירת הון/פנסיה שמאפשרת קיום סביר בגיל מבוגר.נציג לשמ"ה יצטרף לשימוע ב-25או .26 לנובמבר בירושלים (מתנדבים נא לפנות לתמי). המכתב בנושא יועבר בשבוע הבא לעיון חברי הוועדה.
מי שרוצה לקבל עוד פרטים על הנושא יכול להיכנס למחקר לא ארוך של בטל"א בנושא
להלן קישור למחקר של מחלקת התכנון של הבטוח הלאומי משנת 2017 בדבר עוני שכר תעסוקה וקצבאות של מקבלי קצבת נכות כללית:
https://www.btl.gov.il/Publications/research/Documents/mechkar_125.pdf
נושא שלא דנו בו בישיבה אבל הוא על הפרק כל הזמן – ביטול תעס 1.9 והעקרונות להחלפתו – או במילים פשוטות יותר זכויות הרווחה של מתמודדים ואי הדרתם. שולחת לכם תזכורת לעמדת הפורום בה חברה לשמ"ה. טרם קיבלנו תגובה עניינית ממשרד הרווחה. המסמך רצ"ב נשלח בימים אלו גם לאבי אורן יו"ר מועצת השיקום.
אשפוז כפוי – ענבל תשלח שוב בקרוב את נייר העמדה בנושא אך בשפה פחות משפטית ויותר ברורה. המגמה היא להפחית הדרגתית את האשפוזים הכפויים אך בד בבד לדחוף להרחבת השירותים ולמציאת פתרונות חלופיים כמו בתים מאזנים על מנת שלא יקרה מצב שבו אנשים יזרקו לרחוב. לצערינו לפעמים מאשפזים אנשים ללא הצדקה ומאידך לפעמים לא מקבלים אנשים שכן זקוקים לאשפוז. מה שבטוח זה שאי אפשר לבטל לגמרי אשפוזים כפויים כל עוד אין פתרונות חלופיים. יעקב העלה את הנושא של אנשים שלא מקבלים אותם בהוסטלים כי לא שולטים בסוגרים למשל והם מאושפזים במחלקות סגורות ללא הצדקה עד סוף ימיהם רק כי אין להם פיתרון אחר. צריך לפעול לחקיקה בנושא/תמי להעלות מול אבי אורן
צוותי משבר – בעקבות המקרה של יהודה ביאדגה האתיופי נפגע הנפש שנורה למוות משרד המשפטים – יעוץ וחקיקה יחד עם הסנגוריה הציבורית/משטרת ישראל/פנים/רווחה/בריאות קיימו ישיבה בנושא לקידום צוותי משבר שיסייעו בצמצום האשפוזים/ימנעו פרוצדורה יקרה ולא אנושית של המשטרה/פרקליטות וכו' . הארגונים הרלוונטים בהם לשמ"ה הוזמנו לישיבה באותו יום ולא יכולנו להגיע אבל נמשיך לעקוב ולקחת חלק בקידום נושא חשוב זה.