משתתפים: חברי ועדה קבועים – אוהד כהן, הדס מזרחי, עו"ד אהוד שחטר (חבר ועדת ביקורת), דיויד הריס (יו"ר העמותה), תמי מצלאוי (מנכ"לית לשמ"ה), אבי אורן – (רכז מדיניות, יו"ר ועדת מדיניות), הילה עימנואל

אורחים: עידית ולנר, (חברת ועד) עדי תלם , גיא שמש, ליאנה זכאי, הדס נתן,  סרחיו פרידמן

רשמו – אוהד כהן ותמי מצלאוי

הישיבה החלה בסיכום הישגי העמותה בשנים האחרונות וסקירת הנושאים שעל הפרק מפי רכז המדיניות מר אבי אורן.

ההישג הכי גדול – העמותה הפכה את עצמה לגורם רלוונטי בתהליך קבלת ההחלטות בבריאות הנפש, בהתאם לחזון העמותה

חברים בוועדה לביטול הקשירות, העמותה בשיתוף קואליציה הביאה את הרפורמה בבריאות הנפש, חברי העמותה חברים בשתי המועצות – שיקום ובריאות הנפש, חברים בוועדה המארגנת של חוק טיפול בחולי נפש – אשפוז בכפייה, לקחנו חלק במאבק על קצבאות הנכות – המאבק נמשך בגלל בחירת הממשלה לחזור מההסכם הפשרה שנקבע. נושאים נוספים שהעמותה מטפלת – העלאת הסיוע בשכר הדירה, קיצור תורים לקבלת סיוע נפשי, הנגשת שירותי הרווחה למתמודדים ועוד.

שלושה דברים מרכזים שעל הפרק – חוק טיפול בחולי נפש – הסדרת אשפוז בכפייה, קביעת נציגים במועצות, המשך שיפור הרפורמה ומיצוי זכויות.

כיום ברפורמה – תורי המתנה – פסיכיאטר כשבועיים, תורים לטיפולים פסיכותרפיים כמה חודשים עד שנה, קופות החולים לא גייסו מספיק כוח אדם, יש לפנות למפקחת על חוק בריאות ממלכתי כל פעם שיש הפרה של החוק. כרגע יש רק 60 פניות בשנה – ציבור המתמודדים לא מודע לזכויות שלו.

יש לפעול לשיפור ההסכם החדש ולהתחיל לפעול ליותר מיצוי הזכויות ולעשות עלי ידי צוות מתנדבים או עובדים שיגשרו בין המתמודדים לממסד (להמשך דיון בוועד מנהל של עמותת לשמ"ה).

הרפורמה יצרה חלופות אשפוז – הן פרטיות והן כאלו הממומנות על ידי קופות החולים אך בקצב איטי מדי.

יש להיפגש עם ראשי הקופות, לפרסם גילוי דעת בעיתונות לגבי זמני המתנה בכל קופה, לבטל מסלול עצמאי של תשלום לפסיכותרפיסטים, להוות כתובת לאנשים הממתינים יותר מ-3 חודשים לטיפול – לפנות עבורם לנציג קבילות. קהל היעד מקבלי קצבת נכות – לאו דווקא מקבלי סל שיקום. לוודא שקופות החולים מעסיקות יותר אנשי מקצוע לפי סטנדרט מקובל ושהכסף בבריאות הנפש ילך יותר לשיקום מאשר לבתי חולים (ייכנס לתכנית העבודה של העמותה לפי החלטת הוועד המנהל המחודש שיתגבש באוגוסט השנה).

הוצאת ילדים מחזקת הוריהם המתמודדים – הילה עימנואל ואוהד כהן:

יש להקים מערך תמיכה לאבות ואמהות מאושפזים עבור הילדים. כיום אנו מודרים ממערכת הרווחה בגלל היותינו מתמודדים ולא מקבלים טיפול שכה זקוקים לו. מתמודדים גם נמנעים מלפנות לרווחה כי חוששים שיקחו להם את הילדים.

פנינו לשר הרווחה יחד עם האגודה לזכויות האזרח וגורמים נוספים על מנת לשנות מצב זה שפוגע בזכויות האזרח של מתמודדים ואינו חוקי. הילה עימנואל תמשיך לייצג את לשמ"ה בפורום שהוקם על ידי הנציבות ומול מבקר המדינה לטיפול בנושא. אוהד מוביל פעילים בתל אביב לכתוב נייר עמדה בנושא במהלך הקיץ.

נושא ביטוחים למתמודדים – דייויד הריס:

שופטת במחוזי לא קיבלה תביעה ייצוגית נגד חברות הביטוח שלא נותנות ביטוח חיים/סיעודי/חו"ל עבור מתמודדים.

משימה לעמותת לשמ"ה (באחריות העמותה/תמי מצלאוי): להוציא קול קורא למתמודדים ולבקש מקרים של אנשים שלא קיבלו ביטוח חיים עבור משכנתא וכו בשל היותם מתמודדים או נתקלו בקשיים לקבל ביטוח סיעודי/ביטוח נסיעות וכו' ולהביא לידיעת נציבות לשיוויון אנשים עם מוגבלות להמשך טיפול במקביל לחבור לח"כ שיטפל בעניין ולעתור לבג"ץ אם צריך.

נושא נוסף שהועלה לדיון – הפרדת מערכת השיקום מהמערכת הרפואית של בריאות הנפש. ועדת מדיניות מבקשת עוד פרטים וזמן ללמוד את הנושא לפני שמגבשים עמדה.

נציגות במועצות:

המועצה לשיקום והמועצה לבריאות הנפש, הנציגות שם היא מבחינתנו הפנים של העמותה, להביא את העמדות שנקבעות בוועדות המדיניות, בהתנדבות. צריך להשקיע, יש גם תת ועדות שאנחנו לוקחים בהם חלק. מי שמעוניין לקחת חלק אנחנו מאוד נשמח – נא לפנות לתמי מצלאוי או אבי אורן. אבי מפנה את המקום שלו במועצה לבריאות הנפש (שבה נציגים מכל בתי החולים והיא מייעצת לשר), צריך נציג חדש, מי שרואה את עצמו כמתאים יציג מועמדות.

מועצה לשיקום – נציגים – דייויד הריס ותמי מצלאוי

פרוייקטים נוספים שלו – הדס נתן הציעה הקמת בית מרגוע לנשים אחרי לידה אשר חוות דיכאון/מצוקה נפשית כחלופה לאשפוז. עמותת לשמ"ה תבחן כתיבה של פרוייקט כזה כחלק ממרכז החלמה שיושתת על תמיכת עמיתים שאנו בעיצמו של כתיבת דף פרוייקט עבורו.